Muinainen yrttikasvi stevia mullistaa makeuttamisen?
20.12.2008
Paraguayn viidakoista löytyvä muinainen yrttikasvi stevia, jota Guarani-intiaanit ovat jo vuosisatoja käyttäneet juomien makeuttamiseen voi olla ratkaisu virvoitusjuomateollisuuden laskeville myyntikäyrille.
Stevia kuuluu asterikasvien heimoon ja sitä on noin paria sataa eri lajia. Stevia on jopa 200 kertaa makeampaa kuin sokeri ja valmistajien mukaan uudessa stevia-valmisteessa ei ole samanlaista kitkerää jälkimakua kuin vanhassa.
Stevia ollaan sallimassa kalorittomana aineosana virvoitusjuomien makeuttamiseen USA:ssa. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA hyväksyminen saattaa kääntää maailman kahden suurimman virvoitusjuomavalmistajan, Coca Colan ja Pepsin, kolme vuotta laskussa olleet myynnit uuteen nousuun. Kummankin virvoitusjuomajätin arvosta on sulanut tänäkin vuonna noin 25%.
Coca Cola ja Pepsi odottavat luonnonmukaisen ja vähäkalorisen makeutusaineen siivittävän niiden myynnin uuteen nousuun.
Paraguayan maataulousministeri Candido Vera kertoo uutistoimiso Bloombergille, että maan hallitus kaavailee antavansa stevian taimia ilmaiseksi paikallisille viljelijöille jotta nämä korvaisivat marijuanan viljelyn tällä uudella vientituotteella.
- Steviavarastot ammottavat tyhjyyttään, kertoo paikallainen katukauppias Simeona Costa stevian valtavasta kysynnästä. Kaikki täällä viljelty stevia menee nyt vientiin, hän kertoo.
Stevialla voitanee tulevaisuudessa makeuttaa monet nyt mm. aspartaamilla makeutetut juomat. Stevia ei aspartaamin tavoin kuitenkaan sovellu esimerkiksi suklaan makeutusaineeksi kovinkaan hyvin koska sen massa on hyvin pieni ja makeutusteho suuri, eli noin 200 kertainen sokeriin verrrattuna. Näin ollen sokerin korvanee sokerittomissa suklaissa tulevaisuudessakin edelleen usein luontaiset vilja- tai herapohjaiset makeutusaineet kuten maltitoli ja laktitoli.
Makeutusaineilla makeutettuja makeisia tulee erityisesti tottumattoman nauttia kohtuudella niiden mahdollisten laksatiivisten vaikutusten johdosta. Vatsa kuitenkin tottuu näihin makeutusaineisiin nopeasti ja mahdolliset oireet häviävät pääsääntöisesti kokonaan kun vatsa tottuu niihin. Steviaa voitaneen käyttää suklaassakin aspartaamin korvaamiseen. Aspartaamia käytetään usein pieniä määriä sokerittomassa suklaassa jotta nämä saavuttaisivat täysin saman makeuden ja maun kuin sokerilla valmistetut tuotteet.
29.12.2008 Uusi Suomi | Bloomberg | Sokeriton.fi
Sokeriton.fi seuraa tarkasti uutisointia steviasta. Kiinnostus tätä luonnonmukaista ja vähäkalorista makeutusainetta kohtaan virvoitusjuomissa ja muutenkin on varmasti suuri. Steviaa ei toistaiseksi saa myydä eikä markkinoida elintarvikkeena EU:n alueella.