Mikäli nyt kaavailtu makeisvero otetaan uudelleen käyttöön ehdotan, että siitä tulisi makeusvero. Kun veron piiriin liitettäisiin monet, nyt sen ulkopuolelle jäävät sokerilliset makeat tuotteet laajenisi veronpohja huomattavasti. Sokeri on yhteinen nimittäjä lähes kaikissa makeissa tuotteissa.
Suomalaiset syövät suosituksiin nähden edelleen aivan liikaa sokeria. Sokerien käyttöraja ravitsemussuosituksen mukaan on 10 prosenttia päivän energiansaannista. Se tulee täyteen aikuisella esimerkiksi pikarillisesta sokeroitua jogurttia, lasista mehua sekä parista keksistä. Lapsilla määrä on pienempi.
Koska makeutta ei voida mitata tarkasti vain aistinvaraisesti määräisi veron suuruuden tuotteen sokeripitoisuus. Vero olisi helppo määrittää, koska kaikkien elintarvikkeiden sokeripitoisuus on valmiiksi tiedossa.
Veroa voisi kantaa sitä enemmän mitä sokeripitoisempi tuote olisi. Tämä olisi myös kansanterveydellisistä syistä perusteltua.
Poikkeuksen muodostaisi se osa valmisteen sisältämästä sokerista joka olisi ns. luontaista sokeria esimerkiksi marjoista ja hedelmistä. Ksylitolia ja muita terveysvaikutteisia makeutusaineita tulisi niin ikään voida tuotteissa käyttää verotta.
Sami Gauffin
Sokeriton.fi -palvelu
(Kauppalehti 7.9, Maaseudun Tulevaisuus 12.9)