Stevia virallisesti käyttöön Ranskassa
21.09.2009
Ranskan hallitus on antanut hyväksyntänsä Stevia makeutusaineen käytölle Ranskassa ensimmäisenä EU-maana. Hyväksyntä koskee vain puhtaudeltaan 97 prosenttista Reb A -muotoa. Ranska käyttänyt mahdollisuuttaan kahden vuoden kansalliseen väliaikaiseen hyväksyntään koko EU:n laajuisen hyväksynnän vielä puuttuessa.
Syyskuun alussa Ranskan Virallisessa lehdessä uutisoitu väliaikainen hyväksyntä on otettu elintarviketeollisuudessa innokkaana vastaan.
Johtaja Joël Perret hakemuksen tehneestä Greensweet yhtiöstä on tyytyväinen - "Tämä on erittäin hyvä uutinen - ensimmäinen tämän tyyppisen aineen hyväksyntä Euroopassa"
Maailman makeutusainemarkkinoita on pitkään hallinnut aspartaami ja jossain määrin myös sukraloosi. Kiinnostus luonnon omia makeuttajia kohtaan on kuitenkin kasvamassa. Euroopassa on käytössä luontaisia makeutusaineita kuten ksylitoli, maltitoli ja laktitoli mutta ne eivät ole täysin kalorittomia kuten esim. aspartaami.
Stevia on 300 kertaan sokeria makeampaa mutta täysin kaloriton luotainen vaihtoehto. Ns. pöytäsokerilla on sama kaloriarvo kuin hiilihydraatilla: 4 kcal per 1 g, eli 1 teelusikka sokeria sisältää 15 kaloria. Aspartaami ja sukraloosi ovat Stevian tapaan kalorittomia vaihtoehtoja mutta synteettisesti valmistettuja.
Perret kertoo, että huomattava määrä elintarviketeollisuuden toimijoita on jo testannut Steviaa tuotteissaan ja, että "ensimmäiset tuotteet voivat tulla markkinoille hyvinkin nopeasti".
Myös Angus Flood Steviaa toimittavasta PureCircle yhtiöstä kertoo ensimmäisten tuotteiden tulevan Ranskassa markkinoille mahdollisesti jo loppuvuodesta 2009. "Monet yritykset korvaavat tuotteissaan ensin muita makeutusaineitä Stevialla ja vasta myöhemmin tuovat markkinoille kokonaan uusia tuotteita."
|