Sokerilimut ja hedelmäsokeri ehkä kihdin riskitekijöitä
25.11.2008
Sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia juovat miehet sairastuvat kihtiin muita helpommin. Myös hedelmistä ja mehuista saatavan hedelmäsokerin eli fruktoosin runsas nauttiminen näyttää liittyvän suurentuneeseen kihdin vaaraan. Sokerittomat virvoitusjuomat eivät liittyneet kihtiin. Tiedot ilmenevät British Medical Journalissa julkaistusta kanadalaistutkimuksesta, jonka aineisto koostui yli 43 000 miehen tiedoista. Kaksitoistavuotisen seurannan aikana kihti todettiin vajaalla 800 miehellä. Kihti on miesten yleisin niveltulehduksen aiheuttaja. Paljon hedelmäsokeria mehuista ja hedelmistä saavien kihtiriski oli kaksinkertainen verrattuna niitä vähän nauttiviin. Hedelmäsokeri selittänee ainakin osin myös sokerilimuihin liitetyn vaikutuksen, koska sokerilla makeutetuissa virvoitusjuomissa käytetään usein hedelmäsokeria. Uutispalvelu Duodecim Lähde: British Medical Journal 2008;doi:10.1136/bmj.39449.819271.BE
|