Valkoinen sokeri - valkoinen vaara
11.01.2010
Pia Rautio kirjoittaa Voi Hyvin -lehdessä valkoisen sokerin vaaroista ravinto & ruoka -palstalla seuraavasti:
"Ruoansulatus ja aineenvaihdunta tarvitsevat lukuisia vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta valkoinen sokeri ei sisällä niitä lainkaan. Niinpä sokerin syönti kuluttaa vitamiini- ja kivennäisainevarastoja.
Sokerista saa pelkkiä kilokaloreita, suomalaiset keskimäärin 360 kcal päivässä. Se on noin viidesosa päivän kaloreista. Sokeripitoinen ruokavalio on usein myös kuituköyhää, mistä seuraa monia terveysongelmia. Suomalaiset syövät valkoista sokeria noin 32 kiloa vuodessa, mukaan ei ole laskettu kaikkia virvoitusjuomia, mehuja, hilloja eikä osaa suklaapatukoista. Päivässä sokerin kulutus on 90 grammaa, mikä on tuplasti yli virallisen suosituksen.
Runsas sokerin käyttö heikentää vastustuskykyä, kun valkosolujen toiminta heikentyy Sokerilla on myös epäedullinen vaikutus tulehdussairauksiin, koska se sotkee rasvahappojen aineenvaihduntaa. Reuma-, nivel- ja muista tulehdussairauksista kärsivien tulisikin olla erityisen tarkkana sokerin syömisessä. Ruotsalaistutkijat ovat todenneet, että runsas sokerin käyttö kohottaa jopa haimasyövän riskiä."
(Ote: Voi Hyvin -lehti 8/2009, Pia Rautio / ravinto&ruoka -palsta)
|